HGSS ČAPLJINA

24/7/365

Upute za postupanje uslijed poplava

   U trenutcima kada se proglasi izvanredna mjera odbrane od poplave na pojedinom području najvažnije se adekvatno pripremiti te biti spreman djelovati kako je propisano od strane stručnih službi koje rukovode takvim kriznim situacijama.
    Poplave sa sobom nose određene rizike, kao što su zarazne bolesti, zagađenje vode, mogućnost ozljeđivanja, zbog toga je potrebno poslušati i pridržavati se uputa.

  • Pratiti vremensku prognozu te biti informiran od stručnih lica koje rukovode tim situacijama i postupati prema njihovim uputama. Tu se podrazumijeva da imamo namirene osnovne potrepštine u slučaju da moramo napuštati objekte, kao što su lijekovi, hrana, voda, dokumenti, mobiteli sa punjivom baterijom te po mogućnosti neki izvor svijetlosti u vidu naglavne lampe. Sva navedeno složiti u nepromočivi ruksak koji će biti odložen na vidljivom mjestu na liniji evakuacije.
  • Ukoliko postoji mogućnost pogoršanja stanja, isključiti napajanje električnom energijom objekta te zatvoriti sve dovode pitke vode.
  • U slučaju poplave ostati smireni, pozvati pomoć te se smjestiti na suho i sigurno mjesto, na mjesto na kojem ćete biti vidljivi nadležnim službama pri evakuaciji.
  • Biti spremni i na evakuaciju, poslušati stručne službe koje pomažu u poplavama.
  • Ne pokušavati preći poplavno područje bez obzira na razinu vode.
  • Napustiti vozilo u koliko ste se zatekli na poplavnom području.
  • U slučaju bujica, potražiti visoko mjesto i ostati mirni.
  • Pomoći drugima, ostati priseban i krajnje oprezan.
  • Kada prođe opasnost , ne ulaziti u poplavljene objekte ukoliko postoji bilo kakva opasnost od dijelova koji se mogu urušiti, dijelova gdje može doći do strujnih udara ili gdje imamo mogućnost bilo kakve zaraze.
  • U slučaju hitne intervencije pozvati dežurne službe za pomoć.

   Svaka od nabrojenih stavki krije opasnosti te se pridržavajući njih, ujedno brinete I o sebi te olakšavate I posao svima onima koji djeluju u takvim situacijama, a u prvom redu spašavateljima koji riskiraju svoje živote kako bi sve prošlo sa najmanjim posljedicama
Ponavljamo najvažnije , ostat smiren , biti spreman djelovati te slušati upute I ponašati se u skladu s njima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hgsscapljina.com kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

HGSS Čapljina

error: HGSS Čapljina content is protected !!